Aksolotli

Aksolotle są trudne w utrzymaniu. W szczególności wynika to z trudności w utrzymaniu odpowiedniego reżimu temperaturowego w mieszkaniu, szczególnie latem. Aksolotle potrzebują wody o temperaturze poniżej 21 °C, aby dobrze się rozwijać i mieć stabilny układ odpornościowy. Aksolotle są niebezpieczne dla siebie nawzajem i dla małych ryb, podczas gdy duże ryby są dla nich niebezpieczne, ponieważ mogą jeść skrzela aksolotlów. Hodowla aksolotle wymaga czystej, bezchlorowej, obojętnej lub lekko twardej wody, około 50 litrów na osobnika młodocianego, 100 na osobę dorosłą. Przeludnienie w akwarium może spowodować, że większy osobnik zabije mniejszy. Filtracja wody różni się od tej potrzebnej rybom akwariowym. Aksolotle nie powinny być karmione zwykłym pokarmem dla ryb lub mięsem (podrobami) zwierząt stałocieplnych, ponieważ aksolotle nie mogą trawić odpowiednich białek. Niepożądane jest branie aksolotla w dłonie, ponieważ temperatura nieschłodzonych dłoni danej osoby jest dla niej zbyt wysoka.